مقالات
شرکت داده افروز
قبل از هر چیز باید بازاریابی شبکههای اجتماعی Social Media Marketing (SMM) را تعریف کنیم. وقتی از شبکههای اجتماعی برای رسیدن به بازاریابی و فروش خود استفاده میکنید، در واقع بازاریابی شبکههای اجتماعی انجام دادهاید؛ منظورمان این نیست که مثلاً در اینستاگرام صفحه فروش راه بیندازید و محصولاتتان را بفروشید؛ البته این کار را هم میشود کرد ولی بهتر است ظریفتر و حرفهای تر عمل کنید.
میدانید که سوشال مدیا بیشترین روند رشد را در تاریخ داشته است؟ حتی از روند رشد استفاده از اینترنت هم بیشتر! خیلیها بیشتر زمان خود را در این شبکهها میگذرانند، وارد شدنشان به اپلیکیشن با خودشان است و خارج شدنشان با خدا!
واقعیت این است که این رسانهها وسیلهای برای برقراری ارتباط و تعاملات ما هستند و حالا بخش زیادی از زندگیمان شدهاند. یک کسب و کار هم برای اینکه بتواند با مخاطبانش ارتباط برقرار کند و فرآیند بازاریابی خود را بهتر پیش ببرد، باید جایی باشد که کاربرانش آنجا هستند. به همین دلیل حضور کسب و کارها در شبکههای اجتماعی اهمیت زیادی دارد، ولی هر برندی باید با توجه به نوع بیزینس خود، مخاطبان هدف و هدفی که دارد، پلتفرم مناسب خود را انتخاب کند.
به عنوان یک بیزینس میتوانید در شبکههای اجتماعی:
چه قصدتان از بازاریابی شبکههای اجتماعی این است که مردم برند شما را بشناسند و چه میخواهید کسب و کارتان را توسعه دهید و فروشتان را بیشتر کنید، یک روزه و یک شبه نمیشود! این هم مثل هر برنامه دیگری، نیاز دارد قدمهای درست بردارید؛ البته لازم نیست زیاد سختش کنید، همین که بدانید دارید چه میکنید و چه هدفی دارید و به کجا میروید کافی است. از آن به بعد شروع به اجرا میکنید.
سوشال مارکتینگ بدون برنامه مثل این است که بدون نقشه به جنگل رفته باشید، ممکن است به شما خوش بگذرد ولی صد در صد گم میشوید. درست است که قیافه شبکههای اجتماعی به برنامهریزی و این حرفها نمیخورد، اما الان بحث فرق میکند؛ اگر بخواهید به هدفهای بیزینسی خود برسید؛ بدون برنامه امکان پذیر نیست.
هدفتان چیست؟
اول هدف خود را از حضور در شبکههای اجتماعی مشخص کنید؛ میخواهید چه چیزی بدست آورید؟ بعضی از بیزینسها هدفشان از حضور در این شبکهها آگاهی از برند است، میخواهند مردم آنها را بشناسند. بعضی از کسب و کارها از رسانههای اجتماعی به عنوان اهرمی برای رشد ترافیک سایت و فروششان استفاده میکنند.
کدام پلتفرم مناسب کار شماست؟
در حال حاضر بزرگترین شبکههای اجتماعی اینستاگرام، لینکدین، توییتر، فیسبوک، پینترست و توییتر هستند.
شما باید رسانهای را انتخاب کنید که میدانید، مخاطبان هدف شما آنجا حضور دارند. مثلاً برای یک کسب و کار B2B (کسب و کاری که مشتریانش کسب و کارهای دیگر هستند) لینکدین بهترین برنامه است؛ چون یک شبکه کاری است که شرکتها در آن حضور دارند.
چه محتوایی به اشتراک بگذارید؟
نوع محتوایی که میخواهید به اشتراک بگذارید را با توجه به مخاطبین هدف، کسب و کارتان و شبکهای که میخواهید در آن فعالیت کنید، مشخص کنید. متن، عکس یا ویدئو مناسب است یا بهتر است لینک بدهید به جای دیگر؟ میتوانید برای پیدا کردن جواب این سوالات از پرسونای مشتری کمک بگیرید. پرسونا کاراکترهای خیالی هستند که ویژگیهایی مشتریهای شما را دارند و کمک میکنند که برنامه خود را با توجه خصوصیات و نیارهای مشتریها تدوین کنید.
همانطوری که خیلی ساده یک عکس یا ویدئو را در اینستاگرام یا فیسبوک خود منتشر میکنید، برای برند خود هم قرار است همانکار را انجام دهید؛ منتها در انتشار پستهای شرکت، باید حواستان به یکسری چیزها باشد.
مثلاً باید محتوایی که تولید کنید که مخاطب دوست داشته باشد یا در روزها و ساعتهایی پست بگذارید که مخاطبان بیشتر آنلاین هستند تا بیشترین بازدید را داشته باشید. شبکههای اجتماعی معمولاً در قسمت آمار و دادههایشان این اطلاعات را در اختیار شما میگذارند.
مثلاً اگر در اینستاگرام به قسمت Insight بروید، تمام اطلاعاتی که لازم دارید در اینجا میتوانید پیدا کنید.
همانطور که قبلاً گفتیم، پلتفرمهای مختلف خودشان دادههایی را در اختیارتان قرار میدهند که میتوانید با استفاده از آنها عملکرد خود را در آن برنامه بسنجید؛ اما اگر بخواهید ببینید این شبکهها به کسب و کارتان چه کمکی کرده، میتوانید از ابزار گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید؛ با این ابزار میتوانید بفهمید چند نفر از شبکههای اجتماعی وارد سایت شما شما شدهاند؟ چند نفر به مشتری شما تبدیل شدهاند؟
تا اینجا کار شما این بود که آستین بالا بزنید و با فعالیت مستمر شبکههای اجتماعیتان را پر رونق نگهدارید (البته با در نظر گرفتن برنامه و اهداف کسب و کارتان). بعد از اینها اگر بودجه بیشتری برای بازاریابی شبکههای اجتماعی داشتید، میتوانید یک قدم جلوتر بروید و تبلیغات کنید.
پلتفرمهای اجتماعی از ابزارهای قدرتمند برای تبلیغات هستند که میتوانند دایره مخاطبان شما را وسیعتر کنند.
در این بخش میخواهیم درباره هر شبکه صحبت کنیم و ببنیم که پلتفرمهای مختلف چه سبک و سیاقی دارند و چگونه باید در آنها حضوری پررنگ و فعال داشته باشیم
محیط دوستانه و صمیمی فیسبوک، نیاز دارد که یک استراتژی بازاریابی فعال و پرانرژی داشته باشید؛ هر روز از کار خود و محصولات و اتفاقاتی که در حوزه کاریتان میافتد، پست بگذارید و احتمال برندسازی و فروشتان را بیشتر کنید. دقت کنید که هر چقدر که وارد بحث بیزینسی میشوید نباید از صمیمی بودن و ارتباط دوستانمه دور شوید.
اینستاگرام یک محیط کاملاً بصری است و مخاطبان بیشتر عکسها و ویدئوها را دنبال میکنند تا محتوای متنی! حتی اگر طوفانیترین کپشن دنیا را هم بزنید، اول باید با یک عکس خوب، توجه کاربر را به پست جلب کنید.
وییتر یکی از شبکههای محبوب اجتماعی است که به شما این امکان را میدهد که خبرهای جدید، مطالب جالب، تخفیفات و آپدیتهای خود را اطلاع رسانی کنید.
تا چند وقت پیش فکر میکردیم در ایران کسی از پینترست استفاده نمیکند تا اینکه دیدیم روزانه دهها نفر مقالات پینترست در وبلاگ نوین را میخوانند و درباره تنظیمات این برنامه سوال میپرسند. پینترست هم به کاربران اجازه میدهد که محصولات و شخصیت برندشان را با تصاویر تبلیغاتی منحصر به فرد به نمایش بگذارند.
LinkedIn یکی از سایتهای حرفهای برای بازاریابی رسانههای اجتماعی است. چون شما به طور مستقیم با کسب و کارها در ارتباط هستید. گروههای لینکدین بهترین جایی است که میتوانید با افراد صنایع مشابه وارد گفتگو بشوید و مطالب کسب و کار خود را به اشتراک بگذارید.
یوتیوب بهترین مکان برای به اشتراک گذاشتن محتوای ویدئویی است و همچنین میتواند یک ابزار قدرتمند برای بازاریابی شبکههای اجتماعی باشد. همه برندها سعی میکنند با هدف ویروسی شدن ویدئوهای تبلیغاتی بسازند که به سرعت در یوتیوب پخش شود، اما در واقعیت این کار آنچنان ساده هم نیست.
ابزارهای مدیریت شبکههای اجتماعی دقیقاً با همین هدف ساخته شدند تا به راحتی بتوانید چندین پروفایل را در شبکههای اجتماعی مختلف همزمان مدیریت کنید. بعضی از این سرویسها امکان تولید محتوای سریع هم دارند و بعضی فقط ابزاری برای آمارگیری و تحلیل پیشرفته هستند.